Foreningen Norske Lauvtrebruk er en landsdekkende spesialforening for sagbruk som foredler lauvtrevirke

Lønn til møbler, gulv, panel, innredninger og instrumenter

Bruk


Lønn egner seg godt til møbler, spesielt til møbler med bøyde emner. Virket blir videre anvendt til parkett, gulvbord, paneler, trapper, lister, rekkverk, leketøy og sportsutstyr. Lønn blir mye brukt til finérproduksjon, både som knivskåret og skrellet finér. Lønn kan danne resonansvirke, og er dermed egnet til musikkinstrumenter.
Virkets spesielle struktur og lyshet gjør det meget dekorativt til utsmykning,
gjerne i kombinasjon med mørke treslag (intarsier).

 

Lønn i spiler

Foto: Per Olav Berg

 

 

 

 

Lønnemosaikk i gulv

Foto: Tor Gulliksen


Tekniske egenskaper


Veden til lønn har en gulhvit til hvit farge med fin glans og er meget dekorativ. I blant har veden en vakker bølgeformet tekstur. Virket er middels tungt og har gode styrkeegenskaper. Det er homogent og slitesterkt og krymper moderat. Vridning av veden unngås ved tørking under belastning. Det er vanskelig å skille virket av de to lønneartene (spisslønn og platanlønn) fra hverandre. Platanlønn er ubetydelig lysere enn spisslønn.
Veden regnes som lite varig (5 - 10 år) under vekslende klimaforhold).

 

Vaskeservant
Epoxybehandlet, limte lønnelameller

 

Egenskaper Lønn Gran Furu
Bøyefasthet, MPa 117 78 87
Trykkfasthet, MPa 53 43 55
Slagbruddarbeid, kJ/m2 65 40 40
Hardhet (radielt), MPa 52 12 19
Densitet (basis), kg/m3 530 380 440
Krymping (volum), % 12,1 11,7l 12,1

 

Mer informasjon se: Tekniske tabeller

 


Bearbeiding

Trevirket lar seg enkelt bearbeide, både maskinelt og for hånd. Det kan høvles, skrelles, dreies, pusses og limes. Ved høvling av virke med uregelmessig fiberstruktur anbefales en sponvinkel på 15 grader. Ved bruk av uskarpt verktøy
oppstår lett forbrenningsflekker. Veden er lett å overflatebehandle, og tåler rask lakktørking. Dampbehandlet virke har meget gode bøyeformingsegenskaper. Virket lar seg lett spikre og skru. For å unngå sprekker i endene er det være aktuelt å forbore.

 

Lønn i fiolin
Foto: Tor Gulliksen

Vekstkrav og utbredelse

Vi har to lønnearter i Norge, nemlig spisslønn (Acer platanoides) og Platanlønn (Acer pseudoplatanus). Spisslønn vokser naturlig på Østlandet nordover til Alvdal og Fåberg og langs kysten til Vest-Agder. Platanlønn som ble introdusert i Norge for over 200 år siden, har spredd seg villig fra parker og hager og finnes i dag i mindre forekomster på Øst- og Sørlandet, mens den på Vestlandet og nordover til Nordland er den dominerende lønnearten. Lønn er varmekrevende. Den ønsker moldrik jord, men kan også tolerere noe leire. Lønn skifter fra skyggetålende som ung, til middels lyskrevende som eldre. Spesielt regnes platanlønn for å være skyggetålende som ung. Høyder opp til 25 m forekommer. Den blir sjelden over 150 år.

Spisslønn - blad og frukt
Tegning: Egil Holme

 

 

Logg inn | Bli medlem | Rapporter feil

Nettsidene er utviklet av Bjørge Næss

Vennligst skriv inn ditt brukernavn og passord for å logge inn.


   Glemt passord?