Foreningen Norske Lauvtrebruk er en landsdekkende spesialforening for sagbruk som foredler lauvtrevirke

Kirsebær til møbel, innredning og pynt

Bruk 

Kirsebærvirke er på grunn av sitt dekorative utseende og sine gode tekniske egenskaper velegnet til møbler, innredninger og gulv, musikkinstrumenter, leketøy, dreiearbeider, kunsthåndverk, galanteri, geværkolber, eksklusive intarsier og finér. Virket egner seg godt til røyking av matvarer og brenner med en behagelig duft.

 

Kirsebærkjøkken
Foto: Tor Gulliksen 

 

 

 

 

 

Tekniske egenskaper

Kirsebær hører til de halvringporete lauvtreslagene. Veden er mørk, med tydelige tegninger av årringer og synlige margstråler. Fargen varierer fra gulhvit til lys rød i yteveden og fra gulrød til lys rødbrun i kjernen. I blant ser man også grønnaktige felt i veden.
Virkesegenskapene er meget gode og mye lik eikas. Seighet og kløyvfasthet er imidlertid større hos kirsebær.
Ubehandlet virke har middels varighet (10 - 15 år i kontakt med jord).
Fersk virke lukter behagelig.

Kirsebærpanel
Foto: Tor Gulliksen.

 

 

 

 

 

 

Egenskaper Kirsebær Gran Furu
Bøyefasthet, MPa 95 78 87
Trykkfasthet, MPa 50 43 55
Slagbruddarbeid, kJ/m2 - 40 40
Hardhet (radielt), MPa 51 12 19
Densitet (basis), kg/m3 490 380 440
Krymping (volum), % 14,0 11,7l 12,1


Mer informasjon se: Tekniske tabeller

 

Bearbeiding


Høvlet materiale av kirsebær får en blank overflate med silkeaktig glans. Veden kan skjæres, høvles, dreies og pusses uten problemer. Det tåler all form for overflatebehandling godt. Veden er lett å beise, polere, lakkere, male,. Kvistfritt virke egner seg godt til forming og dampbøying. Spiker- og skruefastheten er god.
Ved hurtig tørking oppstår lett sprekkdannelser i virket. Materialen må belastes under tørkeprosessen for å unngå vridning.

 

Kirsebærvase
Foto: Ragnar M. Næss

Vekstkrav og utbredelse


Kirsebær (Prunus avium) finnes både vill og forvillet fra Østfold til Trøndelag. Den hører til de varmekjære lauvtrærne, og kan være utsatt for vår- og høstfrost. Kirsebær eller morell som den også kalles, finnes naturlig for det meste under den marine grense i kyststrøkene i moldrike bakker og ravineområder. Under slike forhold har kirsebær ofte rask vekst. Den kan imidlertid vokse godt på flere typer jord, også leirjord. Kirsebær kan lett beskjæres og formes.
Treet er skyggetålende som ung, og blir lyskrevende som eldre. Kirsebærtrær kan bli 20 - 25 m høye, med diametre på 60 – 100 cm.

Kirsebærblomst
Foto: Ragnar M Næss

 

Logg inn | Bli medlem | Rapporter feil

Nettsidene er utviklet av Bjørge Næss

Vennligst skriv inn ditt brukernavn og passord for å logge inn.


   Glemt passord?