Foreningen Norske Lauvtrebruk er en landsdekkende spesialforening for sagbruk som foredler lauvtrevirke

KILDEN, Det nye teater- og konserthuset i Kristiansand ønsker norsk eik

En bølgende vegg på 5000 m2 ved det nye teater- og konserthuset skal kles med eik og Sørlandsskogbruket utfordres til å levere, skriver Fedrelandsvennen.

En bølgende vegg på 5000 m2 ved det nye teater- og konserthuset skal kles med eik og Sørlandsskogbruket utfordres til å levere, skriver Fedrelandsvennen.

20. oktober 2006

 

Spektakulært
Trevirket må være av ypperste kvalitet. Selve veggkonstruksjonen, med en skråstilt og bølgende form, gjør dette teknisk krevende.
For alle som er interessert i og opptatt av utfordrende konstruksjoner i treverk, blir denne veggen det mest spektakulære som noensinne er laget, sier Per Arne Kyrkjeeide i Innovasjon Norge, Kristiansand.

Vinnerutkastet tutu
ALA Arcitects

Sørlandske eikeskoger – en viktig premiss

Store deler av Amsterdam er bygd på eik fra Agders skoger. Seilskutene som pløyde verdenshavene hadde gjerne spanter, kanskje også hud, av sørlandseik . Denne veggen skal fortelle Kristiansands og Sørlandets historie som eksportør av eikeskog fra 1600 tallet og fremover. Derfor vil det være stas om eikevirket kommer fra landsdelen, sier byarkitekt Ernst Aukland.

Etter vår mening gir denne beskrivelsen sterke føringer for at eika må ha sitt opphav i regionen. Sånn sett er det en klar forskjell mellom dette prosjektet og Operaprosjektet i Oslo. Under arbeidet med Operaprosjektet, uttrykte både byggherre og arkitekt ønske om norsk eik, uten at dette ble fulgt opp. I prosjektet i Kristiansand beskrives det at bygget og ikke minst den bølgende eikeveggen, skal gi uttrykk for tilhørighet til Sørlandet, til landskapet og naturen som eikeskogene er en viktig del av. Å benytte tysk eller spansk eik her vil være feil og bryte med premissene for bygget.

 

Det står mye fint eiketømmer på Sørlandet
Foto: Rmn
Håper landsdelens skogeiere følger med i timen
Fedrelandsvennen utfordrer i sin lederartikkel 16 okt. AT Skog, skogeiernes egen organisasjon på Agder og i Telemark om å skaffe norsk eiketømmer til Kildens signaturvegg. Klarer dere det?
Skal de komme i posisjon til å levere eik til en 5000 kvadratmeter stor, kunstferdig bearbeidet trevegg, må de ut i skogen denne vinteren. Eika er nemlig også et krevende treslag som tørker sakte.

Konkurranse
Øystein Meland som er prosjektleder for Kilden, etterlater ingen tvil om at dette anbudet må ut i EØS-området. Følgelig blir det internasjonal konkurranse om det.
Vi for vår del forutsetter at premissene om regional tilhørighet tydelig vil fremgå, når entreprisen for Kilden blir offentliggjort.

Se artiklene i Fedrelandsvennen:
http://www.fvn.no/meninger/leder/article405838.ece

http://www.fvn.no/na24/article405632.ece

Bølgeveggen illustrasjon
ALA Arcitects


 

 

Siste nytt

Årsmøte i Foreningen Norske Lauvtrebruk

Årsmøte arrangeres den 24.10 hos Emne3, Hortensvn 220, Barkåker
19. oktober | Mer »

Fokus på trearkitektur

Det var byggematerialet tre som stod i fokus under den første nasjonale Trearkitekturkonferansen som ble arrangert i Oslo den 11. juni 2013.
Arrangørene var NAL, Arkitektbedriftene, Treteknisk og Foreningen Norske Lauvtrebruk.
(Foto: Knut W Alsen) Det var byggematerialet tre som stod i fokus under den ...
7. september | Mer »

Flere nyheter »

Logg inn | Bli medlem | Rapporter feil

Nettsidene er utviklet av Bjørge Næss

Vennligst skriv inn ditt brukernavn og passord for å logge inn.


   Glemt passord?