Kulturlandskapet kan produsere verdifull lauvskog
Gjennom planting og skjøtsel av arealer som ellers står i fare for tilfeldig gjengroing kan man oppnå kvalitetsvirke sier forsker Inger Sundheim Fløistad i Bioforsk Plantehelse.
31. mai 2006
Inger S. Fløistad under feltarbeid
Gjengroingen må styres
Utgangspunktet er at vi kan styre gjengroingen slik at vi kan få noe igjen for den. Planting og skjøtsel koster, men om vi gjør dette riktig, kan vi få verdifullt trevirke ut av dette. Ellers vil virke fra gjengroingsarealer bare kunne nyttes til ved. Ingen dårlig utnyttelse, men likevel til en atskillig lavere pris enn om virket hadde hatt kvalitet til bruk som møbler, panel, gulv eller annet interiør.
4 år gammelt plantefelt |
Foto: rmn |
Prosjekt "Etablering av lauvskog"
Fløistad har arbeidet med et forskningsprosjekt med tittelen ”Etablering av lauvskog” i Farsund kommune i Vest-Agder. Eiendommen til Ekely Holding AS har blitt stilt til rådighet for feltforsøk. I forsøkene ble det brukt forskjellige plantetyper av valbjørkkloner (Betula pendula f. carelica), svartor (Alnus glutinosa) og hengebjørk (Betula pendula). På et felt er plantene gjødslet med ulike slag gjødsel for å vurdere om en kan korte ned etableringsfasen. Alle plantene er fulgt opp med registreringer av tilveksten.
Nytt prosjekt mot viltskader
Det er ikke helt problemfritt å anlegge slike felt. Selv om det ble gjæret inn mot skader av hjortevilt, har musegnag gitt en alvorlig svekkelse av enkelte av plantene, sier Fløistad videre.
Kirsebær med 1 meters årsskudd. |
Foto: rmn |
Fløistad er derfor i gang med et nytt forskningsprosjekt på eiendommen til Ekely Holding i Spind, Farsund for å finne frem til kostnadseffektive midler mot viltskader forårsaket av hjortevilt, hare og mus.
Kan vi få mer kunnskap om å gjøre de riktige tingene for å få fram virke med god kvalitet, kan dette være et verdifullt alternativ til tilfeldig gjengroing av kulturlandskapet, sier Fløistad
Les mer
http://www.bioforsk.no