Foreningen Norske Lauvtrebruk er en landsdekkende spesialforening for sagbruk som foredler lauvtrevirke

Stor etterspørsel etter ospetømmer

Arkitekter og byggfolk står i kø for å kjøpe ospematerialer og sagbrukene får ikke nok råstoff til å dekke etterspørselen.

Arkitekter og byggfolk står i kø for å kjøpe ospematerialer og sagbrukene får ikke nok råstoff til å dekke etterspørselen.

23. februar 2005

Lauvtrebruk kan fortelle at de betaler fra 520 - 800 kroner per kubikkmeter for spesialtømmer av osp og fra 300 – 500 kroner for prima, priser langt over det som normalt betales for skurtømmer av gran og furu.

Det skjæres årlig mindre enn 5 tusen kubikkmeter ospetømmer på de norske lauvtrebrukene. Noe av dette er importert, for leveransen av skurtømmer av norsk osp er langt mindre enn etterspørselen. Samtidig viser undersøkelser at det står om lag 11 millioner kubikkmeter med osp i norske skoger. Den årlige tilveksten på osp er mer enn 300 tusen kubikkmeter. Hvorfor får ikke sagbrukene nok ospetømmer?

Mye av ospetømmeret er for dårlig som skurtømmer; for små dimensjoner, mye svartkvist og ikke minst mye råte. Men det finnes da mye bra ospetømmer også.
Er skogeierne klar over leveransemulighetene?
Er skogeierforeningene interessert i å omsette osp, eller er lauvtre bare plunder og heft? Prøver du å finne priser på skurtømmer av osp eller lauvtre generelt på noen av skogeierforeningens hjemmesider, blir du skuffet. Dette synes å være en av foreningenes best bevarte hemmeligheter.

 

 

Siste nytt

Årsmøte i Foreningen Norske Lauvtrebruk

Årsmøte arrangeres den 24.10 hos Emne3, Hortensvn 220, Barkåker
19. oktober | Mer »

Fokus på trearkitektur

Det var byggematerialet tre som stod i fokus under den første nasjonale Trearkitekturkonferansen som ble arrangert i Oslo den 11. juni 2013.
Arrangørene var NAL, Arkitektbedriftene, Treteknisk og Foreningen Norske Lauvtrebruk.
(Foto: Knut W Alsen) Det var byggematerialet tre som stod i fokus under den ...
7. september | Mer »

Flere nyheter »

Logg inn | Bli medlem | Rapporter feil

Nettsidene er utviklet av Bjørge Næss

Vennligst skriv inn ditt brukernavn og passord for å logge inn.


   Glemt passord?