Foreningen Norske Lauvtrebruk er en landsdekkende spesialforening for sagbruk som foredler lauvtrevirke

Stort prosjekt om bjørk i limtre.

Bjørkas vakre overflate og dens store styrke er hovedsaken i et nytt prosjekt.

Bjørkas vakre overflate og dens store styrke er hovedsaken i et nytt prosjekt.

11. januar 2004

Et nyskapende prosjekt med bjørk i limtrebjelker er i gang. Bakgrunnen er blant annet at bjørk har stor styrke, dvs. at limtrebjelkene kan være smekrere enn limtrebjelker i gran og furu med tilsvarende styrkeegenskaper. Eller dersom dimensjonen er gitt, vil man kunne øke spennet i konstruksjonene ved å bruke limtrebjelker i bjørk. De foreløpige testene er svært oppmuntrende og viser at strekkfastheten på bjørk er 35 % høyere enn for gran og furu. Det andre poenget som gjør prosjektet så spennende, er at bjørk har en vakker overflate som gjør bjørkebjelkene svært godt egnet der man ønsker å ha synlige limtrebjelker.

Målet er i løpet av 5 år å ha en årlig produksjon på 2 000 m3 limtre. Til dette trengs 6 000 m3 sagtømmer av god kvalitet. Dette vil bli en stor utfordring både for norsk og svensk skogbruk innen 5 år. Råstoffmengden bak disse 2 000 For å produsere Gjennom prosjektet skal det utvikles et eget sorteringsreglement og bjelkene skal testes for å kunne godkjennes med egne standarder.

Moelven Limtre AS leder prosjektet med Kato Sveen som prosjektansvarlig. Norsk Treteknisk Institutt v/vegard Kilde utfører mye av testene, mens medlemmer av Foreningen Norske Lauvtrebruk og tilsvarende svensk organisasjon, er medspiller i prosjektet blant annet ved å levere bjørkeplank.

 

 

Siste nytt

Årsmøte i Foreningen Norske Lauvtrebruk

Årsmøte arrangeres den 24.10 hos Emne3, Hortensvn 220, Barkåker
19. oktober | Mer »

Fokus på trearkitektur

Det var byggematerialet tre som stod i fokus under den første nasjonale Trearkitekturkonferansen som ble arrangert i Oslo den 11. juni 2013.
Arrangørene var NAL, Arkitektbedriftene, Treteknisk og Foreningen Norske Lauvtrebruk.
(Foto: Knut W Alsen) Det var byggematerialet tre som stod i fokus under den ...
7. september | Mer »

Flere nyheter »

Logg inn | Bli medlem | Rapporter feil

Nettsidene er utviklet av Bjørge Næss

Vennligst skriv inn ditt brukernavn og passord for å logge inn.


   Glemt passord?